távcsöves puska + mp5 .22

2013.02.25. 18:16

50m-re lőttem távcsöves .22-es puskával, elég szép szórásképpel.

Egy picit felfelé, és ici-picit balra vitt a puska. Azért látszik a következetesség a találatokon:

cel2.jpg

 

És valami 75, vagy 100 méterre lőttem szabad irányzékos .22-es Mp5-el: :)

Nem erre való egy mp5 ugye, inkább 25 méterre lövöldöznek vele épületharc közben,. de azért nem lett rossz:

celos.jpg

Találó mondás

2013.01.20. 19:35

... ami ha úgy nézzük passzol is egy lövészeti blog műfajához.

Egy vicces katonától hallottam, hozzáteszem maga a téma mér annyira nem vicces:

"Az optimista angolul tanul. A pesszimista kínaiul. A realista lőni."

Aztán mindenki gondolkodhat rajta.

Érdekes lenne megtudni ki az aki ezt eredetileg kitalálta.

Távcsöves puska gyakorlás

2013.01.15. 19:13

Ma a távcsöves puskával kapcsolatos képességeimet próbáltam javítani, egy 150 m-es pályán.

A legtöbb ember egyébként elég rosszul méri fel a távolságokat: mondjuk 150 m esetében simán 350 m-re saccolja, 50 esetében meg sokszor 150-re, szóval aki nem igazán gyakorlott az ilyesmiben az elég nagyot tud tévedni.

Egy egész jó kis .22-es merlin puskával gyakoroltam, a végén elment vagy 100 lőszer összesen.

Viccesen megjegyeztem amikor a .22-es lőszert nem akarta kidobni a zár és ki kellet piszkálni, hogy ilyenkor elég kellemetlen helyzetben lennénk ha közben lőnének ránk. :)

A válasza nem lepett meg túlságosan: "22-essel ne menj háborúba." :) No igen.

Első körben olyan 75 méterről lőttem, utána pedig 100. Ekkora távolságon már vagy 15 cm-t esett a lövedék, ezt bele kellet számolni.

Egész jó szórásképet lehet lőni egy ilyen szerkezettel, 100 méreten egy olyan 6x6 cm-es kört lőttem kb.

Már eléggé besötétedett amikor kivittük 150 m-re, és ugye a 22-essel elkezdtem rá lőni.

A keresőtávcsőben nem igen látszott már hol van a találat, ezért meglőttem vagy 24x a papír tetejének a közepét.
Egy alkalommal pedig megpróbáltam oda célozni, ahová akkor kell ha a lövedék esését kompenzálva szerintem érdemes volna lőni.

Elég meglepő volt hogy még a lövedék kb 60(!) cm-es esésénél is sikerült egy tenyérnyi szórásképet elérnem.

Mondjuk visszajelzés nem volt, mert már nem lehetett látni távcsőben a találatokat, de ennek ellenére az érzésre leadott 1db lövés (.22-essel 150 méterről, félhomályban..) kb 3 cm-re volt a 10-estől. :)

Szerző: WITCH

1 komment

Ma taktikai lövészeten voltunk, a Gemini lőtér jóvoltából.

Ami annyit jelent, hogy nekik van egy un. taktikai házuk, ami szabadon variálható falakkal rendelkezik, bármilyen szituációt létre lehet hozni benne tetszőleges leküzdendő ellenfelekkel fűszerezve.

Ez jópár szobát, átjárót, folyosót takar, ahol elszórva el lettek helyezve a célpontok.

A következő éles fegyverekkel oldottuk meg a helyzetet:

- Glock 17 9mm-es pisztoly taktikai kiegészítővel, és red dot irányzékkal.
- CZ 75 .22-es cadet adapterrel
- Sig gépkarabély .22-es verzióban

Első körben a CZ-vel mentem végig, utána a SIG gépkarabéllyal, majd a taktikai adapteres Glock 17-el.

- Azt kell mondjam a Sig ilyen feladatokra túl hosszú csövű, erre a célra egy MP5-ös sokkal jobb, 9mm-es pisztollyal szobán belül lövöldözni még fülvédővel is megterhelő, a CZ elég kellemes volt .22-ben. 

Legközelebb egy MP5-el mennék, vagy egy M4-es extra rövid csövű változattal, mert ezek sokkal természetesebb módon és jobban használhatóak szobai harc gyakorlására.

Felvettem a taktikai ház szobáinak a képét az akció közben. A 16 kamera miatt nem túl látványos így kívülről, de ha némi mozgás felfedezhető benne, első körben amikor végiglövöm a szobákat, másodikban amikor végignézzük a találatokat.

Fejkamerát sajnos nem vittem magammal, de hogy érthető legyen milyen a taktikai ház (a felvételen máshogy volt berendezve) itt egy videó. Nem én vagyok rajta, de legalább látszik milyen:

Az előző bejegyzésben szó volt a rohamlövész tanfolyamról, és az ide való bekerülés fizikai követelménye egy jó kiindulási pont lehet ahhoz hogy megvalósítsunk, fenntartsunk egy olyan erőnlétet ami már megfelelő.

Ugye  minden katonának, legyen az hivatásos, szerződéses, vagy tartalékos mondjuk événte teljesítenie kell a fizikai allapotfelmérőjét is, ami különböző dolgokból áll, pl. futás bizonyos szintidőn belül, adott számú fekvőtámasz, felülés végrehajtása adott időn belül.

fizikai_allapotfelmero.jpg

A különböző katonai beosztások különböző edzettségi szinteket követelnek meg. (T1-T4. T4 a legerősebb)

Persze ez függ az életkortól is, és attól is hogy nő, vagy férfi az illető.

Most nézzük meg tehát hogy mi kell egy rohamlövész képzésbe való bekerüléshez:

Fizikai felmérés / bekerülési követelmények:

rohamlovesz.jpg

 

  • 3200m (max. 15:42)
  • Fekvőtámasz (min. 54) (2 perc alatt)
  • Felülés (min. 68) (2 perc alatt)
  • 200 méter úszás 5 perc alatt (15 méter víz alatt)
  • Húzódzkodás (min. 6 felhúzás)
  • 5 km-es szakaszkötelék futás gyakorlóban, fegyverrel max. 32 perc alatt.

Mindenkinek jó felkészülést! Ha ez megvan nagyobb baj (ezen a téren) már nem lesz.

Nyilván ehhez kell:

- Úszni
- Futni
- Fekvőtámaszt gyakorolni
- Felülést gyakorolni
- Hasizmot, vázizomzatot, vállat, bicepszet, tricepszet, mellizmot erősíteni

A lényeg az hogy azért a normál T1-T4 teljesítéséhez is min. 3-5 órát kell edzeni hetente, de abszolút nem árt a 8-10 óra sem.

Itt van egy prezentáció a fizikai állapotfelmérésről, itt pedig egy másik, és egy harmadik doksi is ugyanarról a témáról.

ITT van a jogszabály a pontos ismétlésszámokról és időkről.

 

Szerző: WITCH

2 komment

MH Rohamlövész tanfolyam

2012.11.13. 12:43

A "Rohamlövész" tanfolyam jelenleg a Magyar Honvédség legkeményebb 5 hetes kiképzési programja, a célja a harctéren, nagy nyomás alatt is magas teljesítményre képes katonai vezetők kinevelése. Nagyon erős bemeneti szűréssel dolgoznak, ezért nehéz bekerülni, viszont a lemorzsolódás 90%-os. Minden amit tudni akartál róla.

Bementem egy papírért

2012.11.13. 12:39

Tegnap felhívtak hogy be kell mennem átvenni két parancsot, egy vezérkari főnökit, és egy személyit, csak azt nem értem miért nem postázták ki. Valaki tudja?

Megint kinéztünk lőni egy kicsit, most már sokkal jobban feküdt a GSG-5-os Mp5 "kispuskalőszert tüzelő, géppisztolyra hasonlító .22-es GSG". A hátsó diopteres irányzékot, ami tulajdonképpen egy pici lyuk, semmi más, sikerült beállítani a legszűkebbre, az pont jó volt.

gsg5_mp5_look_alike.jpg

Azt kell mondjam szinte sebészi pontossággal lőttem meg az alak fején lévő Y jelet többször is, hihetetlenül pontosan lehet ezzel a cuccal lőni, ahhoz képest hogy .22-es, diopteres, stb.

Egy olyan pályán voltunk, ahol túszok és terr0rista jellegű emberek voltak felrakva egy elég nagy területre, és még ráadásul egy autót is ki kellett lőni (a kerekeit)

Szóval ennyit a gyakorló Mp5-ről.

Aztán lőttünk 9mm-es Glock17-el is, ami lehet hogy iszonyat üzembiztos - mondjuk 1 alkalommal elakadt, igaz inkább a lőszer miatt - de nekem a sütése (ahogy meghúzod az elsütőbillentyűt) az neked túlságosan durva, nehezen mozog, tipikus hadipisztolyos.

Glock_17.JPG

A másik pedig az, hogy a glock17-es mivel 9mm-es ugye már rendesen dobja fel az elejét lövéskor, ezért ha pontosan akarsz lőni, jobb ha elég erősen tartod VÉGIG, ugyanakkor nem nyomod lefelé amikor meghúzod a nem túl finoman mozgó elsütőbillentyűt.

Szerző: WITCH

2 komment

Egy kis gyakorlás

2012.10.22. 10:09

Ma beugrottunk a Gyáli Gemini lőtérre (ami egyébként szerintem az ország egyik legjobb lőtere) egy kis MP5-ös (0.22-es) géppisztoly lövészetre. Lőttünk 22-es pisztollyal, egy Merlin puskával - ami egész kellemes volt - de az igazi nagy dobás egy .22-es Mp5 volt.

lovesz_568.jpg

Az Mp5 egy elég kis kellemes jószág, lévén hogy elég jól megtervezett kis céleszköz, elég népszerű a rendvédelmi szervek elit egységeinél. Érdekesség hogy a célzás úgy megy vele hogy egy pici lyukon belenézel (amiből több fajta is kiválasztható egy tekeréssel) és azon keresztül látod a fegyver elején lévő szálkeresztet.

Mondjuk érthető a megoldás, ugyanis - mondjuk - egy rendőrségi operatív csoport tagjának nem árt ha látja mi van körülötte. 

Hozzáteszem a lőtér vezetője szerint kb. egy normális fegyvert nem tudnak gyártani .22 kaliberben, ami meg talán létezik ebből minőségi (kb egy db), az pedig csillagászati áron van. A fő probléma az, hogy sok esetben megakad a fegyver, mert a .22 nem mindig bírja mozgatni a fegyver mechanikáját. Szóval a tanulság az, hogy érdemes a 9mm-es kalibernél maradni. Bár Mp5-ből a 9mm-es kb 2000 Euro, amit nem gyerekjáték kifizetni. ;)

Legközelebb rámegyünk egy Glock 17-esre vagy valami. ;)

Mi közöm a katonasághoz?

2012.10.22. 09:48

Mi közöm a katonasághoz, azon kívül hogy önkéntes tartalékos katona vagyok?

Nos, a történet régi, de unalmas ;) Vadászpilóta szerettem volna lenni, de ez jó pár dolog miatt nem jött össze, és ezek közül az egyik legjelentősebb tényező az, hogy rossz időben léptünk ki a Varsói Szerződésből, és túl későn lettünk NATO tagok, szóval kb, a két pad közül leestem a földre ;).

mig29_568.jpg

Aztán voltam katonai tűzszerész is, abban a zászlóaljban ahol sajnos többen meghaltak szolgálatteljesítés közben.

tuzszeresz2_568.jpg

Alapvetően van egy erős katonai érdeklődésem, vagy száz katonai szakkönyvem van otthon, és még több online. Kb 20 éve kezdtem el harcművészetekkel foglalkozni, és vonzanak az - átlagszemmel nézve -  extrém kihívások, mint pl az IRONMAN triatlon (3800 m úszás, 180 kerékpár, 42 km maratoni futás egyben) amit már három alkalommal - 2009, 2010, 2011-ben - is teljesítettem. Van egy Ironman triatlon blogom is.

ironman_ok.jpg

Jelenleg önkéntes műveleti tartalékos altisztje vagyok a Magyar Honvédségnek, a blog url-je pedig azért lovészet.blog.hu, mert elég fontos feladatnak tarom a lőkészség fejlesztését.

Ez egy tartalékos katonai blog, erős lövészeti beütéssel, amelyet ha minden jól megy, különböző médiamegjelenésekkel is meg fogok támogatni.

Szeretném ha ti is írnátok, nem csak én. ;) 

Ahogy a két bölcs, régi mondás is tartja:

Caput Gloriae Virtus - Si vis pacem, para bellum. 

(A legfőbb erény a vitézség - Ha békét akarsz készülj a háborúra)